Varastosta työhuone, osa 1: Raivaus ja remontointi
Tässä Varastosta työhuone -juttusarjassa pääset kurkistamaan työhuoneeseeni ja kuviin sen remontista. Kerron myös kuinka remontti vaikutti fengshuihin. Jutun loppuun listasin muutamia seikkoja jotka on hyvä ottaa huomioon jos suunnittelet kodin yhteyteen uutta työhuonetta.
“Voisinko minäkin saada oman työhuoneen?”
Etätyöskentelyn lisääntymisen seurauksena työtilojen tarve kotona on kasvanut. Kun työhuonetta ei ole järjestettävissä kodin seinien sisäpuolelta, voi ratkaisuna ongelmaan olla autotalli tai sen yhteydessä oleva varastotila, tai jokin muu tontilla oleva piharakennus.
Muutosprojetkini varastosta työhuoneeksi sai alkunsa eräänä perjantai-iltana ystäväporukkamme Zoom-treffeillä, kun pääsimme kurkistamaan ystävän uuden kodin autotallin yhteydessä olevaan bonushuoneeseen.
Huomasin ajatelleeni kuinka loistava idea tuollainen rauhallinen, hieman muusta kodista erillään oleva huone onkaan! Jos perheessä on pieniä lapsia tai työ vaatii hiljaisuutta, ei muun perheen tarvitse varoa häiritsemästä, vaan voi elää arkeaan kuten ennenkin. Ja rauhaa kaipaava voi vetäytyä omiin oloihinsa työskentelemään aina kun se on tarpeen.
Samalla ajatukseni kulkeutuivat omaan, autotallin yhteydessä olevaan varastoomme, ja aloin jo innostua mahdollisuudesta saada itselleni ikioma työhuone. Tähän saakka kun olin levittäytynyt kynineni, papereineni ja pohjapiirroksineni keittiön työ- ja ruokapöydille. Ajatus kuulosti todella houkuttelevalta, mutta se tietäisi monta tuntia raivausta ja remontointia.
Matka varastosta työhuoneeksi alkaa raivauksella
Kävin katselemassa varastoamme sillä silmällä, suunnittelemassa tulevaa remonttia ja visualisoimassa lopputulosta. Mietin mistä aloittaa ja missä järjestyksesssä edetä, että työ sujuisi mahdollisimman joutuisasti. Oli selvää, etten halunnut vain siirtää varastossa säilössä olleita tavaroita toisaalle, vaan kävisin läpi jokaisen tavaran ja luopuisin kaikesta tarpeettomasta.
Niinpä työ alkoi tavaravuorten setvimisellä, kuvaamisella, mittaamisella ja myymisellä. Osan lahjoitan eteenpäin ja ne odottavat nyt keräyspisteiden aukeamista autotallissa. Kun tavaramäärä väheni, aloitin seinähyllyjen ja -kiskojen purkamisen. Ne tullaan hyödyntämään toisessa paikassa myöhemmin.
Alla kuvakollaasi lähtötilanteesta; kuvissa tosin tavarat on jo suurimmaksi osaksi purettu alas hyllyiltä, ja muutamia hyllyjä jo poistettukin.
Pintojen paikkaus ja kunnostaminen
Kun hyllyt oli tyhjennetty ja seinäkiskot ruuvattu irti, oli seinään jääneet reiät tietysti paikattava. Seinien kylmä valkoharmaa väritys ei houkuttanut, joten suunnitelmissa oli myös maalata huone uudelleen.
Halusin huoneen sisustuksesta tunnelmallisen ja lämminhenkisen, mutta kuitenkin valoisan ja melko neutraalin. Yhdellä seinällä olevat yläikkunat ovat huoneen ainoa luonnonvalon lähde, ja ne avautuvat itään. Koska huone on pinta-alaltaan kohtuullisen pieni ja ikkunoita melko vähän, eivät kovin tummat sävyt tulleet kyseeseen. Niinpä seinien uudeksi väriksi valikoitui kaunis roosan ja beigen sekoitus, nimeltään Neito.
Sisustus viimeistelee tunnelman
Tavoitteenani oli tehdä varastosta työhuone mahdollisimman pienellä budjetilla olemassaolevia kalusteita ja muita tarvikkeita hyödyntäen. Ensimmäisenä selkeytin ajatuksiani siitä mitä toimintoja tilaan tarvitaan, eli mitä siellä tarkalleen ottaen tullaan tekemään, ja millaiset kalusteet siihen soveltuisivat parhaiten.
Varaston mattona toiminut Ikean juuttimatto sopii hyvin myös työhuonekäyttöön, ja verhot verkkokaupan varaston ja varsinaisen työhuoneen välille löytyivät omasta kaapista.
Lisäksi tarvitsin ovelliset, matalat kaapit ja seinähyllyt, sekä tietysti työpöydän. Ne löytyivät Ikeasta ja Puuilosta. Loput työhuoneen kalusteista ovat vielä matkalla, joten kerron niistä seuraavissa Varastosta työhuone -sarjan artikkeleissa.
Uuden työhuoneen vaikutus fengshuihin
Varastosta työhuone -projektini vaikutti sekä kodin sisätilojen että tontin fengshuihin. Kodin fengshui parani, kun sain järjestettyä työvälineilleni sekä työn tekemiselle oman erillisen tilan, eivätkä ne enää leviä ympäri keittiötä. Pihan fengshui parani, kun ennen epäjärjestyksessä ollut varasto tyhjennettiin ja sisustettiin kauniiksi ja iloa tuottavaksi.
Lue myös Lisää luovuutta fengshuin avulla
Varastosta työhuone – mitä ottaa huomioon
Jos pohdit oman varastosi, autotallisi tai jonkin muun piharakennuksen soveltuvuutta työhuonekäyttöön, on hyvä pohtia ensin muutamia käyttöön vaikuttavia seikkoja.
Lämpötila
Jos piharakennus on eristämätön, soveltuu se parhaiten kesäkäyttöön. Tarvittaessa kesää voi jatkaa erilaisten lämmittimien, kuten infrapuna-, sähkö- tai kaasulämmittimien avulla. Työhuoneessani pidämme saman lämpötilan kuin autotallissa, eli se on hiukan asuintiloja viileämpi. Tarpeen vaatiessa kylmillä säillä kytken päälle lämmittimen.
Sähköt
Riippuen tietysti siitä millaista työtä teet, voivat sähköt olla tarpeen. Tilapäiseen käyttöön ne voi vetää kaapelikelan tai jatkojohdon avulla, mutta pitkäaikaisempaa käyttöä varten on hyvä valita rakennus, jossa on jo valmiina sähköt tai teettää tarvittavat vedot ja asennukset ammattilaisella.
Vesipiste
Töiden tekeminen läppärillä onnistuu helposti vaikka taivasalla aurinkotuolista käsin, mutta jos työssä tulee sotkua, on myös vesipiste tarpeen. Usein sellainen on jo valmiina autotallissa. Silloin työtilaksi voisi parhaiten soveltua nurkkaus autotallista tai seinän toiselta puolelta, jonne vesipisteen rakentaminen onnistuisi helpommin kuin vesien ja viemäröintien vetäminen erilliseen rakennukseen.
Monikäyttöisyys
Jos tiedät jo valmiiksi että kodin yhteydessä olevan työtilan tarve ei tule olemaan kovin pitkä, on järkevää tehdä muutokset pienellä budjetilla tai valita kalusteita, joita voi käyttää myöhemmin muuhun tarkoitukseen. Ehkä myös itse työhuonetta voi käyttää vaikkapa yövieraiden majoittamiseen tai muuhun käyttöön, joten kalustuksen ja toimintojen on hyvä olla helposti muunneltavia.
Myös oman työhuoneeni kalustuksessa on huomioitu mahdolliset muut käyttötarpeet, joista kerron lisää tulevissa artikkeleissa.
Lue myös Varastosta työhuone, osa 2: Työhuoneen sisustus
6 Comments
Satu
Onpa kätevä idea muuttaa varasto työhuoneeksi. Näin kotitoimistojen kulta-aikana aihe on hyvin ajankohtainen. Itsekin on tullut tehtyä paljon etätöitä täällä Turussa ja tuollainen erillinen huone olisi kyllä kiva. Meidän varasto vaan on täynnä esimerkiksi lasten harrastusvälineitä.
Riikka
Hei Satu!
Kiitos kommentistasi. Paljon raivaamista jouduin tässäkin tekemään ennen kuin varastoon mahtui 🙂 Mutta erillinen työhuone on ollut tosi kiva, joskin talvella sen verran viileä, että silloin viihdyn paremmin sisällä.
Aurinkoista kevään jatkoa sinulle!
Terveisin,
Riikka
Maija
Hyviä vinkkejä, kiitos näistä! Suunnittelemme myös tällä hetkellä varaston remontoimista luovemmaksi tilaksi ja on kiva lukea ihmisten kokemuksia remontteihin liittyen. Toivottavasti siellä työ on maistunut uudessa tilassa ja fengshui löytynyt kodin lisäksi myös täällä.
Riikka
Hei Maija,
kiitos kommentistasi. Mukavaa että olet löytänyt blogiini!
Uusi työhuone on kyllä ollut oikein mieluinen. Ja nyt helteillä nuoret ovat myös nukkuneet siellä, koska huone pysyy kivan viileänä 🙂
Tsemppiä remontin suunnitteluun ja mukavaa kesän jatkoa!
Terveisin, Riikka
Ee
Hei! Hyvältä näyttää. Mikä on Sinun puserosi?
admin
Kiitos Ee!
Paitani on jo pari vuotta vanha pellavapaita, muistaakseni KappAhlista ostettu. 🙂
Iloista ja valoisaa kesää sinulle ja kiitos vielä mukavasta kommentistasi!
Terveisin,
Riikka