Uuden kodin sisustus oli pilalla, ja näin korjasin sen
Uuden kodin sisustus on aina yhtä hauskaa ja jännittävääkin. Muuttaessasi uuteen kotiin aloitat täysin uuden vaiheen elämässäsi, ja siihen, millaiseksi tuo elämänvaihe muodostuu, vaikuttaa myös se, millainen uusi kotisi on ja missä se sijaitsee.
Tässä blogiartikkelissa kerron,
- millaisia kommelluksia talomme rakentamisessa ja sisustuksessa tapahtui
- kuinka rakentamamme uuden kodin sisustus oli pilalla
- miten korjasin pilalla olevan sisustuksen paremmaksi ja
- 7 vinkkiä, kuinka otat fengshuin huomioon oman, uuden kotisi sisustuksessa.
Uuden kodin sisustus ja tyyli löytyi Asuntomessuilta
Kerroin aiemmin blogissani siitä, kuinka löysimme nykyisen tonttimme sattumalta ja ilman, että olimme koskaan edes keskustelleet talon rakentamisesta.
Lue tästä blogijuttu Miten minusta tuli fengshui-konsultti
Asiat tapahtuivat omalla painollaan, ja koska tonttikin oli hankittuna, niin pitihän siihen rakentaa talo. Inspiraatiota ja ideoita etsimme mm. Asuntomessuilta, jonne mennessä odotin kovasti Kannustalon Auroran näkemistä. Muistan, kuinka Auroran pihalla sanoin miehelleni, että “Nyt mennään meidän tulevaan kotiin.”. No, toisin kävi!
Jo Auroran eteisessä minulle tuotti suuren pettymyksen eteisen halkaisevat suuret portaat, eikä talo tehnyt minkäänlaista vaikutusta. Onneksi kuitenkin menimme kyseisille messuille, koska sieltä löytyi meidän molempien yhteinen suosikki; väliseiniä myöden täysin kivestä rakennettu ja tiiliverhoiltu talo, jossa meitä miellytti sekä arkkitehtuuri, materiaalivalinnat että sisustus.
Tulevan kodin suuret linjat oli siis nopeasti päätetty, minkä jälkeen pääsimme piirtämään perheellemme sopivaa pohjaratkaisua. Selvää oli, että talopaketeista emme löytäisi meitä miellyttävää ratkaisua, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi rakentaminen “pitkästä tavarasta”.
Ihana, kamala rakentaminen
Kun pohjaratkaisu ja tilajako oli luonnosteltu, palkattiin avuksi arkkitehti, jonka avulla saimme ideamme piirrettyä puhtaaksi, toimivaksi pohjaratkaisuksi. Ensikertalaisina, nuorina rakentajina arvostimme myös arkkitehdin näkemystä mm. talon yksityiskohtiin liittyen.
Nuoruutemme ja kokemattomuutemme kuitenkin kostautui siten, että tulimme suunnitteluprojektin aikana todella pahoin huijatuksi, ja maksoimme oppirahoina sekä ison, nelinumeroisen extrasumman arkkitehtitoimistolle, että kaksinkertaiset palkkiot sähkö- ja lvi-suunnittelijoillemme.
Vastoinkäymiset eivät suinkaan loppuneet piirustusten saamiseen, koska työmaallakin riitti ongelmia. Lopulta päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että mies jättäytyi kokonaan pois töistä lähes puolen vuoden ajaksi, ollakseen paikan päälle rakennuksella.
Uuden kodin sisustusvalinnat
Ison talon suunnittelu ja rakentaminen kaikkine kommelluksineen oli pikkulapsiperheessä hidasta ja aikaa vievää, mikä toisaalta oli hyväkin juttu; minulla oli enemmän aikaa suunnitella kodin pintamateriaaleja ja sisustusvalintoja.
Luin paljon tietoa fengshuista, ja tein muistiinpanoja siitä, mitä värejä käyttäisin missäkin huoneessa. Odotin kuin kuuta nousevaa sitä hetkeä, että näkisin suunnittelemani huoneet valmiina.
Kun innostus vaihtui pettymykseen
Hypin riemusta saadessani puhelun, että ensimmäiset tapetit on nyt seinässä! Pakkasin neljä poikaamme autoon ja ajoimme katsomaan rakennusta. Tuijotin tapettiseinää hetken ja mietin pettyneenä, että tältäkö tämä nyt näyttääkin; tapetti oli kyllä seinässä, mutta näytti kummalliselta.
Meni ehkä pari minuuttia, kunnes ymmärsin, mistä hämmennykseni johtui – tapetti oli ripustettu seinälle väärinpäin, kuviot olivat siis ylösalaisin. Ja koska kyseessä oli tilaustapetti, oli uutta erää odotettava muutamia viikkoja.
Tämä ei todellakaan ollut ainoa talon rakentamisessa ja sisustamisessa sattunut kommellus; kun hartaasti odottamamme väliovet saapuivat, olivat ne vääränlaisia. Rakennuspiirustuksiin oli piirretty eri määrät pylväitä kuin perustuskuviin, ja vessan lattia putosi 70 cm muuta lattiaa alemmas.
Onneksi rakennusmiehemme ymmärsivät varmistella meiltä asioita niin moneen kertaan, että virheet saatiin korjattua viime hetkellä. Ongelmista selvittiin lisätyöllä eli purkamalla ja uudelleen tekemällä, mikä tietysti kostautui budjetissamme.
Miten uuden kodin sisustus oli pilalla
Niin kuin aiemmassa blogijutussa kerroin, niin jo ensimmäisen fengshui koulutusviikonlopun aikana koin karun herätyksen.
Olin sijoittanut bagua-kartan kotiimme kirjoisssa neuvotulla tavalla, eli siten, että kotimme ulko-ovi on neliöbaguan sillä sivulla, jossa sijaitsee alue numero yksi. Numero yksi on baguan alueista pohjoinen, mutta sitä ei kirjassa kerrottu, tai sillä ei sanottu olevan merkitystä; vain ulko-oven paikka ratkaisi.
Koska olin valinnut kaikki kotimme pintamateriaalit, kuten laatat, tapetit ja maalisävyt, kirjoista saamani “fengshui-tieto” huomioiden, olin valinnut ne täysin väärin.
Esimerkiksi eteisen, joka kirjatiedon mukaan on kodin 1-alueella, olin maalauttanut valkoisella, ja valinnut seinälle valkoisen tapetin, jossa on kaunis, metallinhohtoinen kuvio.
Hyvät edellytykset vesielementille pysyä hengissä, kyllä. Mutta eteinen olikin oikeasti baguan 9-alueella, eli tulielementin alueella, jonne valkoinen väri on aivan väärä valinta.
Makuuhuoneeseemme hankin alkuun melko tumman, metallinhohtoisen tapetin, ja muut seinät maalattiin maaelementin värillä ruskealla. Ajattelin sen ravitsevan metallielementtiä, jonka alueella luulin makuuhuoneemme olevan.
Kuten myöhemmin fengshui-konsulttikoulutuksessa selvisi, makuuhuone jakautuu puoleksi idän ja puoleksi kaakon alueille, jossa kummassakaan ei tulisi käyttää metallielementtiä.
Työhuoneeseemme, josta tuli myöhemmin lastenhuone, valitsin upean kukkakuvioisen tapetin. Vahvan puuelementin tehtävä oli ravita tulielementtiä – jos siis huone olisi ollut baguan 9-alueella, niinkuin silloin vielä kuvittelin. Tosiasiassa huone on kokonaan metallielementin alueella, jossa puuelementtiä ei tulisi käyttää.
Miten korjasin pilalla olleen sisustuksen
Olen ollut tietoinen sisustuksessa tekemistäni mokista siitä saakka, kun piirsin kotiimme oikeaoppisen baguan fengshui-konsulttikoulutuksessani vuosina 2014-2015.
Lasten ollessa pieniä ei aikaa ja ylimääräistä rahaakaan remontointiin juuri jäänyt, ja sen vuoksi aloitin korjaamaan sisustusta melko pienillä muutoksilla.
Konsulttikoulutuksessa Helsigissä käydessäni, oli minulla junamatkat aikaa lukea. Tutustuin KonMariin, joka inspiroi entisestään hankkiutumaan eroon ylimääräisestä roinasta, kuten fengshuissakin kehotetaan.
Tavaran vähentämisen yhteydessä tein pieniä korjauksia; maalasin seiniä, vaihdoin kalusteiden paikkoja, hankin uusia verhoja. Helpointa oli aloittaa irtokalusteista ja tekstiileistä, sekä pinnoista, jotka oli ennestään maalattu. Tapettien irroittaminen on projetki, jonka koen työlääksi, ja sen vuoksi osa yläkerran huoneista on edelleen remontoimatta.
Iloitsen valtavasti jo remontoimistani tiloista!
Tällä viikolla sain päätökseen isohkon pintaremontin alakerrassa; aloitin remontin vessasta, josta poistin tapetin ja maalasin seinät. Sen jälkeen tein saman alakerran aulan seinälle. Innokkaan apurini kanssa irrotimme myös eteisen seinästä tapetin, purin kalusteet, pohjustin seinän, ja maalasin sen uudelleen.
Alla kuva eteisen muutoksesta:
Nyt eteinen, aula ja wc on sisustettu uudelleen fengshui-baguan mukaan, ja seuraavaksi siirryn porraskäytävää pitkin yläkertaan.
Kerroin myös Instagramissa, mitä tapahtui, kun sisustin terassimme uudelleen fengshui-baguan mukaan. Katso kuva ja lue kuvateksti tästä.
Haluatko parantaa kotisi fengshuita?
Parasta fengshuissa on se, kun kotona tehtävien muutosten vaikutus ei pelkästään näy, vaan myös tuntuu.
Kotiin tullessani tunnen voimakkaan ilon tunteen, jonka aikaan saa harmoniseksi ja kauniiksi sisustettu eteinen. Sama tunne jatkuu läpi kodin ja kaikkien huoneiden; kodissa virtaa hyvä energia.
Jos haluat valita kotisi sisustuksen ja pintamateriaalit fengshui huomioiden, niin kokeile näitä vinkkejä:
- Luovu ylimääräisestä tavarasta. Vie uuteen kotiisi vain ne asiat ja esineet, jotka tuottavat sinulle ja perheellesi iloa ja jotka ovat säännöllisessä käytössänne
- Hankkiudu eroon matoista, jotka rullautuvat, ruttaantuvat tai liukuvat pois paikoiltaan. Ne ovat paitsi huonoa fengshuita, myös vaarallisia
- Huolehdi hyvästä valaistuksesta. Vie pöytävaloja tai valosarjoja sinne, missä valoa tarvitaan kipeimmin; hämäriin nurkkiin, eteiseen, vaatehuoneeseen tai muihin valoa kaipaaviin paikkoihin
- Järjestele kalusteesi siten, että pyrit jätämään jokaisen huoneen, samoin kuin koko kotisi, keskiosa tyhjäksi. Sijoita kalusteet siten, että istuessasi ja nukkuessasi sinuun ei kohdistu teräviä nurkkia
- Käytä sisustuksessa lempivärejäsi. Ilon tunteminen kodistasi on hyvää fengshuita. Sijoita lempivärisi kotiisi siten, että ne tukevat kotisi baguan mukaisia alueita, ja vahvistavat elämänalueitasi, joille kaipaat apua
- Tarkasta peilien sijoittelu ja se, mitä niistä heijastuu. Kohtisuoraan ulko-ovea vasten sijoitettu peili on huonoa fengshuita. Sijoita peilisi siten, että myös niistä heijastuva näkymä on kaunis
- Jos olet epävarma valinnoistasi, kutsu avuksesi fengshui-ammattilainen, joka voi auttaa sinua uuden kotisi sisustusvalinnoissa.
Lisää vinkkejä kodin fengshuin parantamiseen saat maksuttomasta fengshui Vinkkipankista.
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Elina
Tunsin suurta helpotusta kun luin että edes feng shui konsultin koti ei ole tai ei aina ole ollut täydellinen. Se on inhimillistä!! <3
Minua huvitti tämä kommentti "Sijoita peilisi siten, että myös niistä heijastuva näkymä on kaunis". Minulla on peili joka on sängyn vieressä, joten öisin siitä heijastuva näkymä olen minä. Onkohan näkymä riittävän kaunis? 😀
Tavaroita jotka ovat säännöllisessä käytössänne…hmm, onhan joulukoristeita ja pääsiäiskoristeita ja ne ovat säännöllisessä käytössä…kerran vuodessa. Joistakin tavaroista ei vain henno luopua, vaikka ne ei olisi ikinä enää käytössä. Olen 40v. ja minulla edelleen muutamia lukioaikaisia oppikirjoja ym. Ei kai kaikista muistoista tarvitse luopua? Vanhojentanssi mekot äiti heitti salaa pois ja olin hieman ahdistunut. Mutta totta, en ollut pariinkymmeneen vuoteen edes katsonut niitä, joten mitäpä ne kaapissa teki. Enkä viitsi piinata itseäni sillä ajatuksella että painan nykyään n. 20 kg enemmän ja en todellakaan olisi enää mahtunut kyseiseen pukuun 😀
Mutta onneksi muistoista ei tarvitse luopua <3
Minulla on myös isän äidin kapioita, siis niitä itse kirjailtuja lakanoita, joita annettiin myötäjäisinä häiden yhteydessä. En minä niitä käytä, minulla on mm. ihan Lidlistä yms. ostettuja lakanoita…Ei voi kuin ihmetellä, ja ihailla, kuinka paljon työtä ja vaivaa ennen muinoin nähtiin esim. näiden käsinkirjailtujen lakanoiden tekoon…kun nykyään lakanan voi ostaa ihan parilla kympillä vaikka super marketista…ei varmaan ennen huvittanut erotakaan niin helposti, kun näin paljon vaivaa nähtiin.
Millainenkohan feng shui näissä (iki)vanhoissa tavaroissa mahtaa olla? No tässä vaan joitain ajatuksia jotka tuli mieleen…. 🙂
Riikka
Moikka!
Mukava kuulla, että olet löytänyt tiesi fengshuin pariin ja blogiini. Suosittelen pohtimaan jokaisen esineen kohdalla millaisia muistoja se sinussa herättää, ja ovatko muistot positiivisia vai negatiivisia. Jos kotisi on hyvässä järjestyksessä ja siellä on riittävästi tilaa, ei haittaa, jos säilytät siellä itsellesi rakkaita muistoja.
Peiliä ei suositella kohdistettavan suoraan vuoteeseen, vaan sille tulisi mieluiten etsiä jokin toinen paikka huoneesta. Peilit ovatkin fengshui-sisustuksessa hieman haasteellisia sijoitettavia, koska niiden energeettinen vaikutus on niin voimakas.
Oikein mukavia hetkiä fengshuin parissa!
Terveisin,
Riikka