10 ilmaista tapaa miten saada viihtyisä piha
Tuskailetko miten saada viihtyisä piha, kun käytössäsi on hyvin pieni budjetti tai ei lainkaan rahaa? Monet pihan ja puutarhan viihtyisyyttä parantavat teot on onneksi helppo toteuttaa ihan ilmaiseksikin. Tässä blogiartikkelissa kerron 10 ilmaista tapaa miten saada viihtyisä piha.
1. Siivoa näkyvistä kaikki roina
Ensimmäinen – ja tärkein – tapa miten saada pihasta viihtyisä on tietenkin pihan perusteellinen siivous. Rikkinäiset kalusteet, koristeet, ruukut ja työkalut on hyvä joko kunnostaa tai toimittaa jatkokäsittelypaikkaan ajoissa. Monissa pihoissa jäteastia ja sen ympäristö ovat ensimmäinen paikka, johon huomio kiinnittyy pihan saapuessa. Älä kerrytä sen ympärille tarpeetonta roinaa, ja pyri maisemoimaan jäteastia kauniisti, pihaan sopivalla tyylillä.
2. Hyödynnä pihan rakentamisessa kierrätysmateriaaleja
Monet käytöstä poistetut, kierrätetyt ja usein ilmaiset materiaalit ja esineet soveltuvat hyvin uusiokäyttöön puutarhassa. Esimerkiksi heinäseipäistä voit rakentaa aitoja, näkösuojia, portteja, kasvitukia, kukka- ja lyhtytelineitä. Käyttämällä pihan rakentamisessa luovuuttasi saat siitä hauskan ja persoonallisen. Se parantaa myös pihan fengshuita.
3. Rakenna säilytyspaikka puutarhatyökaluille eurolavoista tai purkulaudoista
Pihan viihtyisyys paranee kun tavaroilla ja työkaluilla on omat paikkansa, eivätkä ne loju ympäri pihaa. Jos sinulla ei ole puutarhavajaa tai muuta rakennusta, jonne voisit järjestää niille säilytystilaa, niin ehkä voisit rakentaa niille pienen nurkkauksen tai ainakin telineen talon tai autotallin seinustalle? Eurolavoja voi saada ilmaiseksi, tai muutamalla eurolla, oman alueen nettikirpputoreilta tai kauppialta. Eurolavat toimivat hyvin telineinä työkaluille. Purkulaudasta voit sommitella erilaisia kokonaisuuksia ja säilytysratkaisuja, tai nikkaroida pienen ruukutuspöydän.
4. Jaa taimia ja rakenna uusia istutusalueita
Monet perennat hyötyvät säännöllisestä jakamisesta, ja jakotaimilla voit puolestaan tehdä pihallesi uusia istutusalueita. Taimia voi myös vaihtaa naapureiden ja ystävien kesken, jolloin lajikkeiden kirjo puutarhassa kasvaa ilman rahallista satsausta. Muista aina varmistua vaihdettavien taimien puhtaudesta ja terveydestä, ettei niiden mukana leviä kasvitauteja tai tuholaisia.
5. Ryhmittele yksittäiset kasvit näyttäviksi kokonaisuuksiksi
Harkitut, tontin mittasuhteisiin sopivat yhtenäiset istutusalueet tekevät pihasta näyttävämmän ja tyylikkäämmän, verrattuna sinne tänne yksittäin istutettuihin kasveihin. Myös pihan hoitaminen on helpompaa kun istutusalueet ovat yhtenäisiä. Monia täysikasvuisiakin pensaita voi siirtää ja istuttaa uudelleen. Kokoa yksittäiset kasvit suureksi kasvillisuusryhmäksi paikkaan, jonne tarvitaan kauneutta, tai esimerkiksi näkösuojaksi naapureiden suuntaan.
6. Hyödynnä tontilta löytyviä luonnonkiviä
Jos tonttisi on kivikkoinen, voit hyödyntää kiviä rajaamalla niillä istutusalueita tai rakentamalla kivistä polkuja ja kulkuteitä. Kivistä voi myös maalata hauskoja koristeita, kun taas isoimmat kivenlohkareet sopivat pihan näyttäviksi tehosteiksi ja yksityiskohdiksi. Entä miten saada pihasta viihtyisä, jos piha on lähes täysin kivikkoinen? Kivien kovutta voit pehmentää lisäämällä niiden lomaan kasvillisuutta.
7. Luo erilaisia tyylejä ja tunnelmia koristeiden ryhmittelyllä
Pidätkö erilaisista puutarhatyyleistä, tai onko sinulle kertynyt sekalainen kokoelma ruukkuja, lyhtyjä ja muita puutarhakoristeita? Sen sijaan, että ripottelisit ne sinne tänne pihaa, voi olla parempi tapa ryhmitellä puutarhakoristeet omiksi kokonaisuuksiksi ja sijoittaa ne tyylin mukaisesti pihan eri osioihin. Puutarhakoristeiden avulla voit tehostaa erilaisia tyylejä ja luoda joihinkin pihan osiin esimerkiksi romanttista, itämaista tai välimerellistä tunnelmaa.
Lue myös Puutarhakoristeet jotka parantavat pihasi fengshuita
8. Varaa riittävästi aikaa pihan hoitoon ja ylläpitoon
Pihan rakentamiseen satsataan yleensä suurehko summa rahaa, keskimäärin noin 10 % talon arvosta. Hoidettu piha myös nostaa talon arvoa. Pysyäkseen kunnossa piha tarvitsee kuitenkin säännöllistä hoitoa ja ylläpitoa. Niiden laiminlyönti vaikuttaa suoraan pihan viihtyisyyteen. Varaa siis riittävästi aikaa pihatöiden tekemiseen.
Monet meistä tekevät kotonaan päivittäisen pienen järjestelyn ja ylläpitosiivouksen lisäksi suuremman viikkosiivouksen joka viikko. Entä jos ottaisit viikoittaiseksi rutiiniksesi myös pihan viikkosiivouksen?
Lue myös Toiveissa helppohoitoinen piha? 5 vinkkiä joilla onnistut!
9. Huolehdi kasvien hoidosta ja leikkauksesta säännöllisesti
Hyvinvoiva kasvillisuus tuo hyvää fengshuita. Kärsivät ja kuolleet kasvinosat ja oksat on hyvä poistaa ajoissa. Tunnista pihallasi kasvavat puut ja pensaat, ja selvitä niille parhaiten sopivat leikkausajankohdat joko omatoimisesti tai ammattilaisen avulla. Kuolleita kasvinosia voi poistaa lähes ympäri vuoden. Hoitamalla pihasi kasveja oikein saat nauttia niiden hyvää tekevistä vaikutuksista ja sadosta pitkään.
10. Tee ekoteko ja rakenna pihallesi lahopuuaita
Kuivuneet oksat ja risut voi hakettamisen tai kaatopaikalle kärräämisen sijaan hyödyntää lahopuuaitana. Se on samalla ekoteko! Lahopuuaidalla voit rajata koko tontin tai joitakin pihan osia toisistaan. Puiden lahottajat tuottavat ravinteita puutarhan kasveille. Lahoava puuaines tarjoaa pesimäpaikkoja linnuille ja hyönteisille, joista monet ovat uhanalaisia. Lisäksi lahopuuaidassa viihtyvät pölyttäjät, jotka varmistavat pihan hedelmä- ja marjasadon.
Helpot ohjeet lahoaidan rakentamiseen löydät esimerkiksi Meillä kotona -sivustolta. Jos piha on pieni eikä lahopuuaidan rakentaminen ole mahdollista, voit silti hyödyntää lahopuuta esimerkiksi istutusten rajaamisessa.
Saitko artikkelista ideoita siihen, miten saada pihasta viihtyisämpi? Jos uskot että myös ystäväsi hyötyisivät blogiartikkelista, niin laitathan sen jakoon omissa kanavissasi alla olevista painikkeista!
2 Comments
Pingback:
Pingback: