Pitääkö lavakaulukset suojata (ja miten se tehdään)
Kiinnostus omavaraisuutta kohtaan on lisännyt mukavasti innostusta perustaa omia kotiviljelmiä, joissa voi kasvattaa hyötykasveja oman perheen tarpeisiin. Oman kasvimaan voi perustaa joko avomaalle tai erilaisiin viljelylaatikoihin, joita markkinoilla on erilaisia ja eri kokoisia.
Tässä blogiartikkelissa tutustutaan helppokäyttöisiin ja trendikkäisiin lavakauluksiin ja siihen, miten pääset alkuun lavakaulusviljelyn aloittamisessa.
Aloitetaanpa aivan perusasioista, eli
- mitä lavakaulukset oikeastaan ovat
- miten päin lavakaulukset asetetaan maahan ja
- pitääkö lavakaulukset suojata ennen käyttöönottoa.
Mitkä ihmeen lavakaulukset
Jos olet miettinyt mistä lavakauluksen nimi oikein juontaa juurensa, niin lavakaulukset ovat tavarankuljetuksessa ja varastoinnissa käytettävien kuormalavojen tukireunoja eli kauluksia, jotka estävät kuorman putoamisen pois kuormalavalta.
Lavakauluksia löytyy useammassa eri koossa, joista yleimpiä kotiviljelyssä käytettäviä kokoja ovat 80 x 120 cm ja 60 x 80 cm lavakaulukset.
Lavakaulusten korkeus on aina vakio (noin 20 cm), mutta lavakauluksia voi pinota päällekäin niin monta kuin haluaa. Lavakauluksia voi myös muotoilla haluamallaan tavalla; suorakulmion lisäksi valmiiksi kootun lavakauluksen voi asettaa maahan suunnikkaan muotoon.
Lavakauluksia voi myös yhdistellä pidemmiksi kokonaisuuksiksi avaamalla nurkassa olevan kiinnikeen ja jatkamalla lavakaulusta pidemmäksi.
Lue myös:
10 ilmaista tapaa miten saada viihtyisä piha
Toiveissa helppohoitoinen piha? 5 vinkkiä joilla onnistut!
Ekologinen puutarha – 15 vinkkiä joita kokeilla jo tänä kesänä
Miten päin lavakaulukset asetetaan paikoilleen
Lavakaulukset voi asettaa maahan joko kulmassa olevat “piikit” ylöspäin tai painaa piikit maahan. Lavakaulusten pinoaminen päällekäin onnistuu kyllä huolimatta siitä, kummin päin ne asettaa.
Itse tykkään laittaa lavakaulukset piikit alaspäin, jolloin yläreuna on mielestäni siistimmän näköinen ja kaulus pysyy tukevasti paikoillaan.
Pitääkö lavakaulukset suojata
Lavakaulusten suojaaminen jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Selvää on, että täysin suojaamaton puu kastuu ja lahoaa nopeammin kuin suojattu. Jos perustat lavakaulukseen väliaikaisen viljelmän vain muutaman kasvukauden ajaksi, voi hyvin olla, että lavakaulus kestää sen ajan lahoamatta ilman suojakäsittelyäkin.
Jos haluat lavakauluksestasi pitkäikäisemmän, kannattaa puu ehdottomasti silloin suojata märän kasvualustan ja sateiden aiheuttamalta kosteudelta. Lavakauluksen suojaamiseen on muutamia erilaisia tapoja, joista kerron alempana.
Lavakauluksen saa sopimaan pihan yleisilmeeseen maalaamalla tai käsittelemällä sen muihin pihan rakenteisiin sopivalla sävyllä. Huomioithan, että jos kasvatat lavakauluksessa syötäviä kasveja, tulee pintakäsittelyaineen olla myrkytön.
Syötävien kasvien kanssa käytettäviä suoja-aineita löytyy useiden eri valmistajien valikoimista. Omat lavakaulukseni olen käsitellyt kahteen kertaan sekä sisä- että ulkopinnoilta myrkyttömällä Patio Verso -öljyllä, sävyllä Ladonharmaa.
Jos käytät maalia tai öljyä vain lavakauluksen ulkopinnoilla, kannattaa sisäpuoli suojata kasvualustan aiheuttamalta kosteusrasitukselta esimerkiksi patolevyn tai paksun muovin avulla.
Patolevy, samoin kuten useimmat rullatavarana myytävät muovit eivät kuitenkaan ole elintarvikelaatuisia, joten niiden käyttö syötävien kasvien viljelyssä on hieman kyseenalaista.
Puutarhamyymälöistä on saatavilla myös suodatinkankaasta valmistettuja valmiita reunasuojia, joiden avulla lavakauluksen sisäpuolen voi suojata likaantumiselta. Suodatinkangas ei käsittääkseni kuitenkaan estä kosteuden pääsyä kankaan läpi, eikä näin ollen juurikaan suojaa puuta kosteuden aiheuttamalta lahoamiselta.
Kun lavakaulusten suoja-aine on kuivunut ja lavakaulukset aseteltu lopullisille paikoilleen, täytetään ne kasveille sopivalla kasvualustalla.
Lue myös 3 tapaa saada pihasta helppohoitoisempi
Haluaisitko oppia lisää hyötyviljelystä, kotipihan kasvivalinnoista ja luontoystävällisestä pihanhoidosta?
Oma piha tai puutarha voi olla tärkeä toivon, voiman ja hyvän mielen lähde. Luonto vaikuttaa positiivisesti mm. fysiologiaan, toimintakykyyn, sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja mielialaan. Kaunis ympäristö saa voimaan hyvin.
Viiden päivän maksuttomassa haasteessa opit mm.:
- miten pihan ja puutarhan hoito lisää hyvinvointiasi ja mitä voit tehdä hyötyäksesi siitä enemmän
- tekemään parempia valintoja ja kestäviä ratkaisuja omalla koti- tai mökkipihallasi
- millä yhdellä toimenpiteellä voit parhaimmillaan jopa tuhatkertaistaa sadon määrän
- uusia näkökulmia ja menetelmiä pihan ja puutarhan suunnitteluun ja hoitoon sekä
- asennoitumaan luontoon kumppanina (eikä kilpakumppanina).
Osallistu maksuttomaan Puutarhaterapiaa maalle ja mielelle -haasteeseen tästä!