5 syytä siihen miksi puu ei kasva
Miksi puu ei kasva omassa pihassasi, vaikka naapurin puolella samaan aikaan istutettu puu on paljon vehreämpi ja kookkaampi?
Fengshuissa kotimme ja pihamme kasvit kuvastavat omaa energiaamme. Runsas puutarha ja hyvinvoivat kasvit tuovat asukkailleen hyvää energiaa. Tässä blogikirjoituksessa kerron 5 mahdollista syytä siihen, miksi puu kasva.
Artikkeli päivitetty 6.3.2021
Apua, miksi puu ei kasva!?
Istutin muutamia vuosia sitten, olisiko ollut kolme vai neljä vuotta sitten, pihaamme hurmevaahteran. Vaahtera on tehnyt joka vuosi pari hassua lehteä, eli hengissä se on, muttei juurikaan kasvanut muuta kuin vähän pituutta.
En halunnut katsella olohuoneemme ikkunasta heikosti kasvavaa piiskaa, joten päätin ryhtyä toimeen ja tutkia asiaa vähän tarkemmin. Kaivoin vaahteran ylös pankistä tarkastellakseni tilannetta. Syitä siihen, miksi puu ei kasva, eli jurottaa, voi olla monia. Tässä 5 mahdollista syytä siihen, miksi puu ei kasva.
1. Vääränlainen kasvualusta
Jos puu on istutettu ”vääränlaiseen” maaperään, josta puu ei saa tarvitsemiaan ravinteita, voi sen kasvu olla hidasta.
Puu kannattaakin valita omalle tontillesi ja sen maaperään sopivaksi, jolloin et joudu käyttämään aikaasi ja energiaasi sen tehohoitoon vaan puu pärjää ”omillaan”. Selvitä siis ensin maaperän rakenne, ja valitse puulaji sen mukaisesti.
2. Heikko taimiaines
Kun poistat taimen astiasta, tarkkaile juurien kuntoa. Itseasiassa juurien kunto on parasta tarkistaa jo puuta tai muita taimia hankkiessa; astiassa olevan multapaakun tulisi olla läpijuurtunut.
Kun kurkkaat astian pohjaa, niin juuret saattavat tulla ulos astian pohjasta – silloin tiedät, että juuret ovat voimissaan. Läpijuurtunut taimipaakku lähtee kasvuun helpommin kuin ns. avojuurinen taimi, joka on laitettu multapurkkiin.
3. Juurten kiertyminen
Kun taimipaakku on läpijuurtunut, kiertävät juuret usein purkissä kehää. Kun istutat taimen multaan, saattavat juuriparat yhä jatkaa kehän kiertämistä uskaltamatta lähteä maailmalle.
Avaa tiivissä kasvavia juuria hiukan paakun pohjasta joko ihan käsin hellästi repimällä, tai tekemällä niihin viiltoja puukolla. Muista kastella juuripaakku hyvin ennen istuttamista!
4. Vääränlainen istutussyvyys
Puun, kuten muidenkin kasvien istutussyvyys on ratkaiseva tekijä kasvin hyvinvoinnille. Liian syvään istutettu puu alkaa pikkuhiljaa lahoamaan, kun juurenniska jää maanpinnan alapuolelle. Istuta puu sellaiseen syvyyteen, että juurenniska, eli se paksumpi kohta puun tyvessä, jää näkyville.
5. Tuennan puute tai hankaavat tukinarut
Jos puuta ei istutusvaiheessa tueta, pääse se heilumaan tuulen mukana, eikä juurtuminen onnistu. Tue puu yhdellä tai kahdella tukikepillä maahan juuripaakun vierestä. Tee kiinnitys tukikeppiin narulla, joka ei vaurioita puun kuoriosaa.
Sopiva kiinnitysnarun korkeus on noin 1/3 puun korkeudesta, eli 150 cm korkealla puulla kiinnitys on hyvä tehdä noin 50 cm korkeudelta. Kun latvus pääse heilumaan tuulen mukana, tulee juuristosta vahvempi. Siksi latvaosaa ei tarvitse, eikä kannatakaan sitoa.
Jos kiinnitysnaru hankaa puun kuoren rikki, pääsevät sieni- ym. taudit helpommin puuhun. Silloin vaarana on puun ennenaikainen kuolema. Tarkkaile siis ettei narut vaurioita puun kuorta. Tukikepit voit poistaa parin vuoden kuluttua istuttamisesta, jolloin puun pitäisi olla kunnolla juurtunut.
Hidas kasvuunlähtö voi olla lajikkeelle tyypillistä
Näiden viiden syyn lisäksi syy voi olla myös siinä, että hidas kasvuunlähtö on lajikkeelle tyypillistä. Vaahtera, jonka minä istutin muutamia vuosia sitten, on hyvä esimerkki puusta, jolle on tyypillistäkin jurottaa muutamia vuosia.
Kaivaessani puun ylös, ja tarkastellessani sen kuntoa ja kasvualustan rakennetta, tulin tulokseen, että kyllä kasvualustakin saattoi olla osatekijänä tähän hitaaseen kasvuunlähtöön.
Meillä on hyvin savinen maa, joka on kuivuessaan rutikuiva, ja kastuessaan taas todella märkä pitkään. Olin kaivanut maahan suuren istutuskuopan, jonka olin täyttänyt pussimullalla. Ihan hyvä yritys tietämättömälle puutarhaharrastajalle, mutta nyt ammattilaisena pyörittelin päätäni omille toimillleni. Hyvä, että nostin puuparan ylös, niin sain tilaisuuden parantaa kasvualustaa ja puun elinoloja.
Paransin tiivistä kasvualustaa lisäämällä siihen reippaasti hiekkaa ja uutta multaa, ja kääntämällä maan lapiolla sekaisin. Lisäksi tein puulle korkean kohopenkin, johon mies vielä kärräsi ruohosilppua katteeksi.
Katsotaan, tapahtuuko kasvuunlähdössä edistystä.
Lue myös Kannattaako katekangasta käyttää
Puun rajaaminen nurmikosta
Siistit rajaukset tekevät pihan yleisilmeestä hetkessä siistin ja hoidetun, ja parantavat pihan fengshuita. Kun nurmikko ei ulotu puun tyvelle saakka, on ruohonleikkaus helpompaa eikä runko ole vaarassa vaurioitua nurmen leikkauksen yhteydessä.
Rajaukseen voi käyttää useita esilaisia materiaaleja, kuten pihakiviä, metallisia rajausreunuksia, muovista reunanauhaa jne. Pihakivien ja luonnonkivien kanssa kannattaa käyttää jotain tiiviimpää reunusta, kuten muovista reunanauhaa, jos et halua että nurmi kasvaa kivien väleihin.
Puun ympärille voi myös istuttaa muuta kasvillisuutta, kuten perennoja. Silloin ruohon leikkaaminen rungon läheisyydestä ei ole tarpeen.
Haluaisitko oppia lisää pihan suunnittelusta ja hoidosta?
Tilaa alta maksuton 13-sivuinen Fengshui-puutarhan suunnittelu ja hoito -opaskirja sekä uutiskirje, josta saat hyödyllistä tietoa aiheesta suoraan omaan sähköpostiisi!
2 Comments
Hannu
Mitä vaahteralle kuuluu? Savimaapuutarhuria kiinnostaa tällaiset tarinat!
Riikka
Hei Hannu!
Kiitos kysymästä. Vaahteralle kävi ikävä kyllä huonosti, sillä jänikset söivät sen viime talvena niin pahoin, että päärunko kuoli. Jätin sen kuitenkin toistaiseksi paikoilleen, ja nyt se versoo uudestaan tyvestä. Saa nähdä poistanko sen kokonaan, vai kasvattelenko siitä pensaan.
Tiivis savimaa asettaa kyllä omat haasteensa kasvatukseen. Toisaalta se taitaa hieman hillitä esimerkiksi myyrien tekemiä tuhoja, sillä niitä ei meillä ole näkynyt.
Oikein mukavaa syksyn jatkoa sinulle, ja kiitos vielä kommentistasi!
Puutarhaterveisin,
Riikka