7 asiaa joita tarvitset saavuttaaksesi tavoitteesi
Toteutamme arjessamme paljon erilaisia rutiineja ja opittuja kaavoja. Rutiininit eli käyttäytymismallit voivat joko palvella sinua tavoitteidesi saavuttamisessa tai toimia sinua vastaan. Oletko itse tietoinen siitä, millaisia malleja oma elämäsi sisältää ja millaisesta toiminnasta päiväsi täyttyvät?
Tässä blogikirjoituksessani kerron,
- Kuinka tunnistat käyttäytymismallit, jotka ovat itsellesi haitallisia
- Millaisia muutoksia voit saada aikaan muuttamalla rutiinejasi
- Mitkä ovat yleisimmät esteet minkä tahansa muutoksen tiellä
- Millaisia voimavaroja tarvitset muutoksen toteuttamiseksi ja tavoitteesi saavuttamiseksi
Tunnista käyttäytymismallisi
Tiedätkö itse millaisia tapoja sinulla on? Päädytkö aina pettymysten tullen jälkeen lohduttamaan itseäsi suklaalevyllä tai hakeudutko huomaamattasi jonkin muun sellaisen tekemisen pariin, joka ei tue hyvinvointiasi? On mahdollista, että kaikki tämänhetkiset toimintatapasi eivät tue sinua tavoitteissasi, joita voivat olla esimerkiksi terveempi ja energisempi keho, läsnäolo, ystävien kanssa vietetyn ajan lisääntyminen tai liikunnallinen elämäntapa. Nämä ovat vain esimerkkejä hyvin yleisistä tavoitteista: omasta elämästäsi löytyy ehkä jotakin ihan muuta.
Käytä voimavarojasi viisaasti
Käyttäytymisesi ja toimintasi taustalta löytyy voimavarat, joiden avulla tekeminen syntyy. Sinulle on kertynyt elämäsi varrella valtava määrä erilaisia taitoja sekä henkisiä ja fyysisiä resursseja, joita on luultavasti enemmän kuin edes itse tiedostat. Resurssit voivat olla esimerkiksi luontaisia lahjoja, tunnetiloja, elämänkokemuksia, ominaisuuksia tai persoonallisuuden piirteitä, jotka koet hyödyllisiksi ja voimistaviksi.
Olemassa olevilla voimavaroillasi teet asioita, jotka pohjautuvat rutiineihisi. Vain muuttamalla rutiinejasi voit muuttaa itseäsi ja elämääsi. Kysy itseltäsi päivittäin, mitä konkreettista tein tänään tavoitteeni saavuttamiseksi.
Millaiset mallit sitten auttaisivat sinua tavoitteidesi saavuttamisessa? Keskity muuttamaan niitä rutiineja, jotka ovat sinulle itsellesi haitaksi. Tee asioita uudella tavalla, kokeile uusia juttuja. Kun uudesta tavasta tehdä jokin asia tulee pysyvä tapa eli rutiini, voit ottaa tarkasteluun toisen muutettavan rutiinin.
Mitä muutoksen tekemiseksi tarvitaan
Saadaksesi aikaan toivomasi muutoksen, tulee sinun valjastaa käyttöösi ne resurssit, joita tavoitteesi saavuttamiseksi vaaditaan. Tulet tarvitsemaan matkallasi ainakin näitä seitsemää asiaa:
- Rohkeutta. Rutiinien muuttamisen ja muutosvastarinnan takana on useimmiten pelko. On helpompi jatkaa totuttua rutiinia ja kaavaa, kuin joutua kohtaamaan ja käsittelemään omat pelkonsa.
- Aikaa. Omia käyttäytymismallejasi kannattaa tarkastella hieman pidemmällä aikajanalla, kuin vain tämänhetkisten tuntemustesi valossa. Varaa riittävästi aikaa myös muutokselle ja uuden rutiinin luomiselle.
- Selkeä tavoite, jota kohti olet matkalla ja jota rutiinisi tulee tukea. Silloin sinun on paitsi helpompi määrittää ne askeleet, jotka johdattavat sinua kohti maaliasi, myös helpompi tunnistaa ne askeleet jotka vievät sinut väärälle polulle.
- Ymmärrys siitä, että toistamasi käyttäytymismalli ei tuo sinulle hyvinvointia eikä anna lisäarvoa elämääsi. Tunnistamatta arkisia tekemisiäsi et pääse käsiksi todelliseen muutostarpeeseen.
- Voimaa ja tahtoa. Käyttäytymismalliin kuuluvan toiminnan muuttaminen ja/tai korvaaminen itsellesi hyödyllisemmällä toiminnalla vaatii sinulta voimia, joita voidaan koetella etenkin kriisitilanteiden keskellä.
- Armollisuutta ja lempeyttä itseäsi kohtaan. Etenkin väsyneenä on helppoa luiskahtaa tutuille polulle sen sijaan, että jaksaisit näkisit vaivaa uuden toimintamallin luomiseksi. Jos muutos tuntuu sinusta tänään mahdottomalta, niin muista, että huomenna on uusi päivä.
- Pitkäjänteisyyttä. Mitä isommasta muutoksesta on kyse, sitä enemmän pitkäjänteisyyttä ja tahdonvoimaa vaaditaan uuden rutiinin muodostumiseksi.
Kuinka toimintamallin muuttaminen vaikuttaa sinuun
Rutiinien eli toimintamallien muutos vaikuttaa sinuun ja elämääsi joko vähän tai merkittävästi, riippuen siitä, kuinka suuren muutoksen olet toteuttanut ja millaisesta toiminnasta arkesi täyttyi aiemmin. Arkisten toimintojesi muuttuminen voi näkyä myös ulkoisesti, jos olet vaihtanut päivittäisen suklaapatukkasi lenkkeilyyn tai jättänyt jokailtaisen älylaitteen selailun ja saanut sen seurauksena riittävästi yöunta. Merkittävin muutos tapahtuu kuitenkin sisälläsi.
Haitallisista toiminnoista luopuminen ja niiden korvaaminen itsellesi hyödyllisellä tekemisellä voi avata sinulle uusia ovia ja mahdollisuuksia, kun uskallat luopua peloistasi ja ennakkoluuloistasi. Opit ehkä samalla lisää itsestäsi ja huomaat nauttivasi asioista, joita et ennen uskaltanut edes kokeilla.
Selvittääksesi omat voimavarasi ja ottaaksesi ne hyötykäyttöön, pohdi alla olevia kysymyksiä. Halutessasi voit kirjoittaa vastauksesi omaan muistikirjaasi tai blogin kommentteihin.
- Mikä auttaa sinua saamaan arkisessa tekemisessä haluttuja lopputuloksia?
- Mitä vahvuuksia tunnet itselläsi olevan?
- Mitä vahvuuksiasi ja voimavarojasi pääset hyödyntämään säännöllisesti?
- Tukeeko ympäristösi vahvuuksiesi hyödyntämistä ja kehittämistä?